|
|
|
... István-kultuszt feledtetni igyekvő politikán kívül az a tény táplálhatta, hogy a kenyér kultúrája lényegében szinte egyidős az emberiség kultúrájával. Különösen igaz ez, ha ideszámítjuk a kelesztés feltalálását megelőző időszak egyszerű lepénykenyereit, amikor az ember a kövek között szétdörzsölt gabonatöretből víz hozzáadásával pépet készített. Ezt nyersen vagy megfőzve kásaként ... |
|
|
|
|
|
|
|
... só
Lehetőleg a tűzhely közelében, meleg helyen dolgozzunk! Az élesztőt belemorzsoljuk 0,5 deci langyos vízbe, és hozzáadunk 1 evőkanál lisztet.Meleg helyen langyos lábassal letakarva 15-20 percig kelesztjük a kovászt,míg fel nem fut.Az átszitált langyos lisztet tálba öntjük, és jól összekeverjük a sóval.Közepébe mélyedést vájunk,és beleöntjük a kovászt.Először 10 újjal ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 60dkg liszt (vegyesen sima+rétes)
2 kefir ,2 kávéskanál só
5dkg élesztő (kevés tejben kelesztve)
2 egész tojás
Előző nap jól kidolgozom hólyagosra és olajjal kikent fazékba(lehet neylon zacskóba is) teszem és a hűtőszekrényben kelesztem /kb. duplájára 1 hétig is eláll/ másnapig.Olajos evő... |
|
|
|
|
|
|
|
... lapátokat. Így, csak a tengely vége fog látszani, a megsült kenyérben, és utólag, nem kell még a keverő lapátokkal is kínlódni. Innentől, nem szabad a gépet felnyitni.
Meg kezdődhet a kelesztés, ekkor egy konyharuhával letakarjuk, kémlelő ablakot és a szellőzőnyílások is. 1 óra kelesztés, ez még a 6 program része. Előfordul hogy a, kelesztés alatt, a kenyerünk a kémlelő abla... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... lapátokat. Így, csak a tengely vége fog látszani, a megsült kenyérben, és utólag, nem kell még a keverő lapátokkal is kínlódni. Innentől, nem szabad a gépet felnyitni.
Meg kezdődhet a kelesztés, ekkor egy konyharuhával letakarjuk, kémlelő ablakot és a szellőzőnyílások is. 1 óra kelesztés, ez még a 6 program része. Előfordul hogy a, kelesztés alatt, a kenyerünk a kémlelő abla... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott ma... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztagaluskák egyik felét mártsuk be az olajba, és utána a mákos keverékbe. Tegyük vajjal ki... |
|
|
|
|
|
|
|
... el benne a margarint, aztán a túrót. Majd adjuk hozzá a tejfölt, a tojásokat, a sajt felét és gyúrjuk össze.
Meleg helyen pihentessük, amíg a kétszeresére nem nő.
Kelesztés után nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra és vágjunk belőle 1,5 cm széles csíkokat. A tésztacsíkokba csavarjuk bele egyenként a virsli hasábokat.
A tekercseket tegyük kizsír... |
|
|
|
|
|
|
|
... mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős tejet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel megszórom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb. negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... helyezzük egy sütőlapra. Tetejére tegyünk a megpirított hagymából, a szeletelt p... |
|
|
|
|
|
|
|
... rabságból való szabadulást. Magyarul a kovásztalan kenyér (macesz) ünnepének is nevezik, mert a fáraó annyi időt sem hagyott a zsidóknak az Egyiptomból való távozásra, ameddig a kenyerüket megkeleszthették volna, ezért a vízből és lisztből gyúrt kelesztés nélküli maceszt (pászkát) ették. Eredetileg a két ünnep időben egybeesett, majd 325-ben a niceai zsinat a keresztény húsvétot a... |
|
|
|
|
|
|
|
... átszőtt talajréteget átnedvesítjük. A növények növekedésével arányosan kell növelni ennek a vízpótló öntözésnek vízadagjait is, hogy a gyökérzóna alsóbb rétegeibe is eljusson a nedvesség. Kelesztő öntözésnél azt kell elérnünk, hogy a magok a csírázásukhoz megfelelő mennyiségű vízhez jussanak. Ezt a biztonság kedvéért akkora vízadaggal is végezhetjük, ami akár 1-2 hétig nedvesen ta... |
|
|
|
|
|
|
|
... tésztához a lisztet, cukrot, sót és élesztőport összekeverjük egy edényben, beletesszük az olívaolajat és a vizet. Jó alaposan összegyúrjuk, kinyújtjuk, és lisztezett tepsibe tesszük. Nem kelesztjük (mint ahogy az olaszok sem kelesztik a pizza tésztáját).
2. Összekeverjük a tejfölt, mustárt, zúzott fokhagymát, durvára vágott petrezselymet. A tésztát vékonyan megkenjük vele, m... |
|
|
|
|
|
|
|
Fülünk rázza a vekker,
Zöld hajnalban keleszt fel.
Vár reánk az erdő, liget,
Réti világ, úszó sziget.
Itt madár szól, pitypalatty,
Nyújtózik a vadmalac.
Reggelije őzlábgomba,
Felébreszti korgó gyomra.
Szarvasgomba jobb lenne,
De a vén kan megette.
Kismalacnak őzláb marad,
S ettől, mint a gida szalad.
K... |
|
|
|
|
|
|
|
... (2)
Hozzávalók: 60 dkg tk. vagy Graham liszt, 5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, pici só, 1 ek fruktóz vagy édesítő, 4 dl tej. Élesztőt megfuttatjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük. Kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. 5 dkg light Delmát felolvasztunk, ennek felével megkenjük a kinyújtott tésztát. 3-4 ek fruktózt (v édesítőt) összekeverünk 3 ek cukrozatlan kakaóv... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanálnyi tölteléket helyezünk. Átlós irányban összehajtjuk két csücskét egymáson, az elvékonyodó szárakat összenyomva behajlítjuk kifli formára. A kiflik tetejét megkenjük tojással, majd kelesztés nélkül, meleg sütőben sütjük, kb. 15-20 perc alatt kész.
A töltelék lehet még édes túrókrém, sűrű lekvár, vagy lekvár és dió keveréke is. Ha gesztenyével töltjük, a geszten... |
|
|
|
|
|
|
|
... felfutott élesztős tejet hozzáadjuk a liszthez, majd az aludttejjel, a sóval, a borssal és a zúzott fokhagymával alaposan összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán, kelesztés nélkül, vékonyra kinyújtjuk, majd rákenjük a pecsenyezsírt, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. A göngyöleg egyik végét ráhajtjuk a másikra, és tiszta konyharuhával letakarva, l... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyorsabb fokozaton összesen 6-8 percig dagasztom. Letakarom konyharuhával, majd meleg helyen 45 percig kelni hagyom.
Kivajazott, kilisztezett formába t... |
|
|
|
|
|
|
|
... csipet kakukkfű, tetszés szerint bármilyen felvágott esetleg zöldség, sült vagy párolt hús, hal, stb. legalább 20-30 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
Műanyag kelesztő tálba belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk pici csipetnyi cukorral, és hozzáöntünk egy pici langyos vizet a 1/2 liter vizünkből. Rátesszük a tetejét és meleg helyen picit állni hadjuk, ho... |
|
|
|
|
|
|
|
... héja.
Elkészítése:
A fanyársakat vízbe áztatom, hogy sütéskor ne égjenek meg. A tészta hozzávalóit jó alaposan összegyúrom, könnyű, ruganyos masszát kapok. A tésztát duplájára kelesztem, majd ismét alaposan összegyúrom és 12 diónyi nagyságú golyót formázok belőle. A nyársakra egy tésztagolyó kerül, majd egy kocka kecskesajt, egy olívabogyó, ismét tésztagolyó,... |
|
|
|
|
|