Belépés
Augusztus 20.
... István-kultuszt feledtetni igyekvő politikán kívül az a tény táplálhatta, hogy a kenyér kultúrája lényegében szinte egyidős az emberiség kultúrájával. Különösen igaz ez, ha ideszámítjuk a kelesztés feltalálását megelőző időszak egyszerű lepénykenyereit, amikor az ember a kövek között szétdörzsölt gabonatöretből víz hozzáadásával pépet készített. Ezt nyersen vagy megfőzve kásaként ...
Kenyértészta ( 1 kg-os fehér k
... só

Lehetőleg a tűzhely közelében, meleg helyen dolgozzunk! Az élesztőt belemorzsoljuk 0,5 deci langyos vízbe, és hozzáadunk 1 evőkanál lisztet.Meleg helyen langyos lábassal letakarva 15-20 percig kelesztjük a kovászt,míg fel nem fut.Az átszitált langyos lisztet tálba öntjük, és jól összekeverjük a sóval.Közepébe mélyedést vájunk,és beleöntjük a kovászt.Először 10 újjal ...
Nincs Cím
Hozzávalók: 60dkg liszt (vegyesen sima+rétes)
2 kefir ,2 kávéskanál só
5dkg élesztő (kevés tejben kelesztve)
2 egész tojás

Előző nap jól kidolgozom hólyagosra és olajjal kikent fazékba(lehet neylon zacskóba is) teszem és a hűtőszekrényben kelesztem /kb. duplájára 1 hétig is eláll/ másnapig.Olajos evő...
Kenyér készítés
... lapátokat. Így, csak a tengely vége fog látszani, a megsült kenyérben, és utólag, nem kell még a keverő lapátokkal is kínlódni. Innentől, nem szabad a gépet felnyitni.
Meg kezdődhet a kelesztés, ekkor egy konyharuhával letakarjuk, kémlelő ablakot és a szellőzőnyílások is. 1 óra kelesztés, ez még a 6 program része. Előfordul hogy a, kelesztés alatt, a kenyerünk a kémlelő abla...
Fehér kenyér készítése
... lapátokat. Így, csak a tengely vége fog látszani, a megsült kenyérben, és utólag, nem kell még a keverő lapátokkal is kínlódni. Innentől, nem szabad a gépet felnyitni.
Meg kezdődhet a kelesztés, ekkor egy konyharuhával letakarjuk, kémlelő ablakot és a szellőzőnyílások is. 1 óra kelesztés, ez még a 6 program része. Előfordul hogy a, kelesztés alatt, a kenyerünk a kémlelő abla...
Karácsonyi édességek
... majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott ma...
Mákos galuska
... tésztagaluskák egyik felét mártsuk be az olajba, és utána a mákos keverékbe. Tegyük vajjal ki...
Egy kis kaja....
... el benne a margarint, aztán a túrót. Majd adjuk hozzá a tejfölt, a tojásokat, a sajt felét és gyúrjuk össze.

Meleg helyen pihentessük, amíg a kétszeresére nem nő.

Kelesztés után nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra és vágjunk belőle 1,5 cm széles csíkokat. A tésztacsíkokba csavarjuk bele egyenként a virsli hasábokat.

A tekercseket tegyük kizsír...
Grissini
... mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős tejet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel megszórom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb. negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom és ...
Kemencés lángos
... helyezzük egy sütőlapra. Tetejére tegyünk a megpirított hagymából, a szeletelt p...
Nagyhét
... rabságból való szabadulást. Magyarul a kovásztalan kenyér (macesz) ünnepének is nevezik, mert a fáraó annyi időt sem hagyott a zsidóknak az Egyiptomból való távozásra, ameddig a kenyerüket megkeleszthették volna, ezért a vízből és lisztből gyúrt kelesztés nélküli maceszt (pászkát) ették. Eredetileg a két ünnep időben egybeesett, majd 325-ben a niceai zsinat a keresztény húsvétot a...
A növény felépítéséből
... átszőtt talajréteget átnedvesítjük. A növények növekedésével arányosan kell növelni ennek a vízpótló öntözésnek vízadagjait is, hogy a gyökérzóna alsóbb rétegeibe is eljusson a nedvesség. Kelesztő öntözésnél azt kell elérnünk, hogy a magok a csírázásukhoz megfelelő mennyiségű vízhez jussanak. Ezt a biztonság kedvéért akkora vízadaggal is végezhetjük, ami akár 1-2 hétig nedvesen ta...
Pizza tejfölösen
... tésztához a lisztet, cukrot, sót és élesztőport összekeverjük egy edényben, beletesszük az olívaolajat és a vizet. Jó alaposan összegyúrjuk, kinyújtjuk, és lisztezett tepsibe tesszük. Nem kelesztjük (mint ahogy az olaszok sem kelesztik a pizza tésztáját).
2. Összekeverjük a tejfölt, mustárt, zúzott fokhagymát, durvára vágott petrezselymet. A tésztát vékonyan megkenjük vele, m...
Egy aranyos kis vers!!
Fülünk rázza a vekker,
Zöld hajnalban keleszt fel.
Vár reánk az erdő, liget,
Réti világ, úszó sziget.

Itt madár szól, pitypalatty,
Nyújtózik a vadmalac.
Reggelije őzlábgomba,
Felébreszti korgó gyomra.

Szarvasgomba jobb lenne,
De a vén kan megette.
Kismalacnak őzláb marad,
S ettől, mint a gida szalad.

K...
Édes sütemények bűntudat ....
... (2)
Hozzávalók: 60 dkg tk. vagy Graham liszt, 5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, pici só, 1 ek fruktóz vagy édesítő, 4 dl tej. Élesztőt megfuttatjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük. Kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. 5 dkg light Delmát felolvasztunk, ennek felével megkenjük a kinyújtott tésztát. 3-4 ek fruktózt (v édesítőt) összekeverünk 3 ek cukrozatlan kakaóv...
Budai kifli
... evőkanálnyi tölteléket helyezünk. Átlós irányban összehajtjuk két csücskét egymáson, az elvékonyodó szárakat összenyomva behajlítjuk kifli formára. A kiflik tetejét megkenjük tojással, majd kelesztés nélkül, meleg sütőben sütjük, kb. 15-20 perc alatt kész.

A töltelék lehet még édes túrókrém, sűrű lekvár, vagy lekvár és dió keveréke is. Ha gesztenyével töltjük, a geszten...
Magyaros foszlos lángos
... felfutott élesztős tejet hozzáadjuk a liszthez, majd az aludttejjel, a sóval, a borssal és a zúzott fokhagymával alaposan összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán, kelesztés nélkül, vékonyra kinyújtjuk, majd rákenjük a pecsenyezsírt, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. A göngyöleg egyik végét ráhajtjuk a másikra, és tiszta konyharuhával letakarva, l...
Kalács(Alap recept)
... gyorsabb fokozaton összesen 6-8 percig dagasztom. Letakarom konyharuhával, majd meleg helyen 45 percig kelni hagyom.

Kivajazott, kilisztezett formába t...
Pizza recept
... csipet kakukkfű, tetszés szerint bármilyen felvágott esetleg zöldség, sült vagy párolt hús, hal, stb. legalább 20-30 dkg reszelt sajt.

Elkészítés:

Műanyag kelesztő tálba belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk pici csipetnyi cukorral, és hozzáöntünk egy pici langyos vizet a 1/2 liter vizünkből. Rátesszük a tetejét és meleg helyen picit állni hadjuk, ho...
Kelt tésztagolyós nyársak
... héja.

Elkészítése:

A fanyársakat vízbe áztatom, hogy sütéskor ne égjenek meg. A tészta hozzávalóit jó alaposan összegyúrom, könnyű, ruganyos masszát kapok. A tésztát duplájára kelesztem, majd ismét alaposan összegyúrom és 12 diónyi nagyságú golyót formázok belőle. A nyársakra egy tésztagolyó kerül, majd egy kocka kecskesajt, egy olívabogyó, ismét tésztagolyó,...
1 2 3 ............40 41 ......60 61 .....79 80 81 
Címkék: Nincs Cím, növény felépítéséből, kenyér kultúrája, emberiség kultúrájával, kelesztés feltalálását, kövek között, tűzhely közelében, élesztőt belemorzsoljuk, átszitált langyos, hűtőszekrényben kelesztem, tengely vége, megsült kenyérben, keverő lapátokkal, gépet felnyitni, konyharuhával letakarjuk, kémlelő abla, tűzről levéve, többi hozzávalót, étolajat utoljára, kelt tésztát, lisztbe belekeverjük, maradék tejjel, mákos keverékbe, sajt felét, tésztacsíkokba csavarjuk, virsli hasábokat, tekercseket tegyük, élesztős tejet, környező liszt, többi lisztből, rétestésztát párszor, deszkához csapkodom, megpirított hagymából, kovásztalan kenyér, fáraó annyi, kenyerüket megkeleszthették, niceai zsinat, keresztény húsvétot, növények növekedésével, vízpótló öntözésnek, gyökérzóna alsóbb, csírázásukhoz megfelelő, biztonság kedvéért, pizza tésztáját, tésztát vékonyan, gida szalad, többi hozzávalóval, kinyújtott tésztát, elvékonyodó szárakat, kiflik tetejét, töltelék lehet, zúzott fokhagymával, rétest szokás,
© 2013 TVN.HU Kft.